Fånga bananflugor?
Så här blir du av med alla flugorna.

Små flugor som svävar runt i ditt kök eller vardagsrum? Plötsligt är de där: bananflugor. Först var det bara några få, men det blev snabbt en hel invasion. Var kommer dessa små flugor ifrån? Hur kan du förhindra en invasion? Och om skadan redan är skedd, hur kontrollerar du problemet med bananflugor? Lär dig allt du behöver veta om flugorna och upptäck enkla sätt att bli av med dem. Vi delar effektiva DIY-lösningar och tips för de bästa produkterna för att hantera dessa ohyra.

Vad lockar bananflugor mest?

Bananflugan har ett mycket starkt luktsinne. Lukten av alkohol, som produceras av mogen frukt, lockar fruktflugor som en magnet. Men – trots namnet – lockas flugorna inte bara av frukt; de gillar mycket mer. De älskar kaffesump, öl och vin, ruttna grönsaker, vissna blommor och juice.

När dyker flugorna upp?

Bananflugor dyker upp mestadels vid varmt väder, såsom under våren och sommaren. Speciellt vid temperaturer mellan 21 och 25 grader trivs bananflugorna som bäst.

Hur snabbt förökar sig bananflugan?

En bananfluga kan föröka sig mycket snabbt. Normalt sett lägger den mellan 400 och 800 ägg på en månad. Vid rätt temperatur – mellan 21 och 25 grader – kläcks äggen inom en dag. Larverna matar sig med den mogna frukten och blir mogna fruktflugor inom 8 till 11 dagar. Därefter lever de i cirka en månad. Så var försiktig: dessa små flugor kan snabbt bli ett stort problem!

Är bananflugor farliga eller skadliga?

Även om de små flugorna verkar vara ofarliga, är detta inte helt fallet. Precis som andra flugor kan bananflugor sprida bakterier på frukt och andra livsmedel. Detta är inte bara ohygieniskt utan kan också orsaka hälsoproblem. På grund av bananflugorna blir frukt snabbt dålig. För i övrigt kan de små flugorna som svävar runt i huset vara ganska irriterande.

5 tips för att förebygga problem med bananflugor

Att förhindra ett problem med bananflugor är naturligtvis bättre än att lösa ett. Undrar du hur? Med dessa steg kan du förhindra att bananflugorna tar över ditt kök.

 1. Se till att ditt kök och bord är rena:
  Rengör regelbundet ytor där du förbereder eller konsumerar mat och dryck för att se till att det inte finns några spår av matrester eller spillda drycker som lockar till sig (nya) fruktflugor.

 2. Ät frukt innan den blir för mogen eller förvara den i kylskåpet:
  Lukten av mogen frukt lockar bananflugor som en magnet. Ät din frukt i tid eller förvara den i kylskåpet, säkert utanför räckhåll för bananflugor!

 3. Förvara din frukt i en lufttät behållare:
  Föredrar du att ha din frukt utanför kylskåpet? Använd en korg som du kan stänga ordentligt eller en lufttät behållare, för att se till att bananflugor inte kan nå frukten och lägga nya ägg i den.
 4. Var medveten om sopor och tomma flaskor:
  Försök att separera matrester från annat avfall och välj en soptunna som du kan stänga ordentligt.