Hur bekämpar man silverfiskar?
Så här håller du dessa oönskade gäster borta!

Långa, smala och glänsande insekter, kännetecknade av sin svans och antenner. Du ser dem sällan, men de är där! Silverfiskar dyker mest upp under natten. Skadade böcker, tapeter och kläder bevisar deras närvaro.

Du vill helst hålla dom utanför ditt hus. Var kommer egentligen de glänsande insekterna ifrån? Hur kan du förhindra att de kommer in i ditt hus? Och hur kan du få bort silverfiskarna om de redan är där? Upptäck enkla DIY-lösningar och de bästa tipsen för att bli av med ohyran.

Finns det olika typer av silverfiskar?

Ja, det finns olika typer av silverfiskar, 120 arter världen över. De vanligaste sorterna är den gråa (den vanliga silverfisken) och den med en något brunare nyans (den långsvansade silverfisken eller pappersfisken). Båda gillar fuktiga platser, även om den med brunare nyans också lätt kan överleva i torrare områden. Medan den gråare främst äter mögel och matrester, älskar de brunare även att äta böcker och kläder.

Varifrån kommer silverfiskarna?

De små insekterna är ljusskygga, så de gillar att gömma sig på mörkare platser. Oftast lämnar de sina gömställen på natten och letar efter mat. Silverfisken kan lätt krypa in i huset genom små springor eller sprickor. Du kan också själv, ovetandes, föra in silverfiskar. De gömmer sig ofta i flyttlådor, böcker och kläder. Det kan vara en utmaning att hålla dessa oönskade gäster utanför ditt hus!

Vilken tid på året kommer silverfiskarna fram?

Silverfiskar älskar varmare temperaturer. 24 grader i kombination med en hög luftfuktighetsnivå på 75% erbjuder ideala levnadsförhållanden. Hus och byggnader med centralvärme är med andra ord den perfekta platsen att bosätta sig på.

Hur snabbt förökar sig silverfiskar?

De lägger cirka 10 ägg åt gången, vilka kläcks inom 8 veckor. De små ser i stort sett ut som de vuxna silverfiskarna, förutom att de är vita och mycket mindre. Inom 3 år mognar de. De byter gammalt skal efter några månader och blir mörkare varje gång. Vissa silverfiskar kan till och med nå en ålder av 8 år.

Är silverfiskar farliga för min hälsa?

De utgör ingen direkt hälsorisk, men de sprider bakterier i köksskåp och mat. Ofta obemärkt, eftersom de mestadels dyker upp på natten. Silverfiskar kan dock orsaka mycket skada på dina böcker, tapeter och kläder. Oönskade husgäster som du helst vill hålla borta.

4 tips för att förhindra silverfiskar och pappersfiskar

Att hålla silverfiskar utanför är naturligtvis bättre än att behöva driva bort dem. Med dessa enkla åtgärder ser du till att dessa oönskade gäster inte kommer in i ditt hus och bosätter sig.

 1. Håll luftfuktighetsnivån låg:
  Försök att hålla luftfuktighetsnivån i ditt hus låg. För silverfiskar är det utmanande att överleva i utrymmen där luftfuktighetsnivån är lägre än 40%.
 2. Täta springor och sprickor:
  Kontrollera ditt hus för små springor och sprickor och försök att täta dem så mycket du kan. På så sätt kan inte de små insekterna hitta säkra gömställen bakom tapeter, i golvet eller väggen.
 3. Förvara mat ordentligt:
  Se till att silverfiskar inte kan nå mat som innehåller mycket stärkelse eller kolhydrater. Förvara mat ordentligt och se till att du håller köket rent. Silverfiskar älskar också papper och naturliga tyger. Se till att böcker, tidskrifter och kläder också förvaras på en säker plats.
 4. Täta springor och sprickor:
  Silverfiskar älskar att resa. De kryper in i flyttlådor och gömmer sig i böcker och kläder. Innan du flyttar eller tar in begagnade böcker eller kläder i huset, kontrollera om det finns silverfiskar i dem. Rensa ut lådorna och använd en dammsugare för att se till att du inte tar med dig några oönskade besökare in i ditt hem.